Winternummer “Rondom het Leudal” no.168 is uit!

Het winternummer 2017 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is  en internaat De Heibloem in 1947

Zoals gebruikelijk heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met tal van artikelen o.a.:

– Heibloem-kenner bij uitstek Jan Verkennis beschrijft in een uitgebreid artikel de ambachtsschool van het klooster De Heibloem in de periode 1917-1960. Aanvankelijk was dit een internaat met vakschool, alleen voor internen. Naderhand waren ook externen welkom, waardoor hele generaties jongeren uit het Leudalgebied en daarbuiten hier vakonderwijs kregen.

– Léon Janssen uit Heel verhaalt over zijn herinneringen als zesjarige aan de evacuatie van hem en zijn familie van Heel naar de rijksweg in Horn, waar zij bij de families Levels en Graebe werden opgevangen.

– Harrie Sleutels vermeldt, dat het Mariabeeld uit het Sint Antoniusklooster weer terug is in Buggenum.

– Phlip Bossenbroek heeft alle bekende floristische gegevens van het Leudal tussen 1900 en 2013 geïnventariseerd en bewerkt. De belangrijkste resultaten en conclusies beschrijft hij in een zeer lezenswaardig tweedelig artikel

– De Franse tijd in Horn wordt uitvoerig beschreven door Mart Graef, die hiervoor teruggrijpt op twee ooggetuigenverslagen uit die tijd. Koster Willem Peters (1770-1852) en landbouwer Jan Mathijs Timmermans (1778-1847) maakten de zeer interessante aantekeningen.

– Thijs Zeelen beschrijft het weer in de herfst van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op het najaar van 1981 met veel sneeuw en schaatspret.

Het geheel is weer verlucht met vele foto’s en illustraties.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2018 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle nummers, die in 2017 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven