De jeugd- en schoolgidsen verzorgen gastlessen voor scholen voor primair en speciaal onderwijs. Onder het motto “de natuur als leslokaal” worden diverse lessen of excursies, afgestemd op de leeftijd van de kinderen, aangeboden.
Omdat we bij het Bezoekerscentrum Leudal de natuur in de achtertuin hebben liggen, doen de gidsen dat het liefst in of nabij het bezoekerscentrum.

Ook behoren lessen op maat, die aansluiten bij het schoolprogramma en het bijbehorende lesprogramma, tot de mogelijkheden. Daarvoor zullen een of twee gidsen met ruime onderwijservaring in overleg met de leerkrachten een les samenstellen.

We tonen hieronder een deel van onze kant en klare lessen / excursies, die we scholen kunnen aanbieden.

Geïnteresseerd?
Voor nadere informatie of boekingen stuurt u een mail naar de werkgroep gidsen o.v.v. waar uw interesse naar uitgaat, welke data en tijden het betreft, aantal deelnemers, enz.
Spoedig daarna neemt een van onze gidsen contact met u op.

Voor een volledig programma (incl. voorwaarden en kosten) download je hier onze brochure.

 

Kabouterpad

De leerlingen worden ontvangen door de gidsen.  Er wordt een inleiding verzorgd, waarna de kinderen een kaboutermutsje op krijgen en, als ze dat willen, geschminkt worden. Daarna gaan we in groepjes het bos in om kabouters
te ontdekken. Bij elke kabouter wordt de leerling een opdracht gegeven of vindt een interactie plaats tussen de gids en de kinderen. De (eenvoudige) opdrachten, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden, zijn aangepast aan het seizoen.

 

De bever en ik

Na een korte film vertelt de gids in dialoog met de leerlingen over de bever en maakt daarbij gebruik van een Powerpoint presentatie en bevermateriaal (opgezet dier, knaagsporen etc.). Daarbij komen zaken als lichaamsbouw, leefwijze, leefomgeving, voedsel, veiligheid en voortplanting aan bod. Tevens is een kleurplaat beschikbaar.
Waar mogelijk gaan de gidsen ook met de kinderen het bos in om beversporen te ontdekken

Uilen en braakballen pluizen

De gids vertelt in dialoog met de leerlingen over verschillende uilensoorten, hun bouw en leefwijze en maakt daarbij gebruik van opgezette uil(en), etc.
De leerlingen ontvangen een invulboekje dat tijdens de les wordt ingevuld. Ze worden zo niet alleen actief bij de les betrokken, maar kunnen zo later het geleerde nog eens nakijken.
Ieder kind krijgt ook een braakbal om uit te pluizen. Aan de hand van een zoekkaart wordt bekeken welke prooi(en) de uilenhebben verorberd.

Bijen: onze gevleugelde vrienden

Door middel van een film, materialen over bijen en kleurenfoto’s wordt er diep ingegaan op: het leven van de bij, onderscheid mannelijk/ vrouwelijk (koningin, dar, werkster), onderlinge verbanden (voeding, bestuiven), het nut voor de mens, het leven van de imker, de bijenstal, wat de mens met de producten van de bij doet. Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van een werkboekje “Bijen, onze gevleugelde vrienden”

Herfst in het Leudal

Gewapend met hun zintuigen als belangrijkste gereedschap bezoeken de kinderen o.l.v. een schoolgids het Leudalgebied. Hierbij wordt aandacht geschonken aan de natuur in het jaargetijde herfst. Paddenstoelen worden onder de loep genomen, de vorm van de diverse afgevallen bladeren wordt bekeken, de kinderen gaan op zoek naar spinnen en spinnenwebben etc. Onderweg wordt veel aandacht besteed aan natuurbeleving.

WATCH-veldwerk

WATCH is een landelijk (en zelfs internationaal) educatie-project over water. Onderdelen: veldwerk; speciaal voor Limburg ontwikkeld spel (soort ganzenbord) over water in de Provincie.

Uitdagingen: door leerlingen te maken water werkstukken (ook te gebruiken als verrijkingsstof). Bij het veldwerk onderzoeken de leerlingen een poel, plas of beek a.d.h.v. opdrachten verdeeld over 4 posten en een opdrachtenboekje (WATCH-log boekje). Ze kijken o.a. naar de kwaliteit van het water en wat er allemaal in groeit en leeft.

 

 

Klik hier voor  een volledig overzicht van ons aanbod.

Geïnteresseerd?
Voor nadere informatie of boekingen stuurt u een mail naar de werkgroep gidsen o.v.v. waar uw interesse naar uitgaat, welke data en tijden het betreft, aantal deelnemers, enz.
Spoedig daarna neemt een van onze gidsen contact met u op.

Scroll naar boven