Voor de kinderen

Natuurlijk is ook aan de kinderen  gedacht!

Activiteiten met jeugd- en schoolgidsen

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken, helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom creëert Bezoekerscentrum Leudal een (be)leefwereld, waarin contact tussen kind en natuur heel gewoon is. Het stimuleert de kinderen in de natuur bezig te zijn. Dit gebeurt op school, op de kinderopvang en in de vrije tijd. Onze gidsen nemen de kinderen mee naar buiten, maar brengen soms juist ook de natuur mee naar binnen.

Rondom het bezoekerscentrum

Hier tref je bijv. een blotevoeten pad aan.

Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om op blote voeten in de vrije natuur rond te lopen? Kom dan ons blotevoetenpad ontdekken en ervaar het ultieme gevoel van vrijheid.  Zet al je zintuigen en beide voeten in om de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water waar te nemen op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af.

Al wandelend rondom het bezoekerscentrum kom je tegen een kruidentuin en het zogenaamde Roatehoes, waar bijenkasten voor de honingbij zijn ondergebracht. Ook is er een Beestentoren te zien, het huis voor insecten, vleermuizen en muizen. Zo is hier bijv. te zien hoe wilde bijen hun eitjes leggen.

Ook staat er een bijentafel. Je kan door het spel op de Bijentafel te spelen, van alles leren over het leven van de honingbij, die zo belangrijk is voor onze voedselvoorziening.

Het Elisabethpad

Dit is een wandelpad van een kleine kilometer, waar kinderen vrij kunnen rondlopen, rennen, klauteren en klimmen. Er is verder geen verkeer. Aan weerszijde van het pad zijn verschillende natuurlijke (speel)elementen gebouwd,  zoals een vlonderbrug over een poel,  diverse rustbanken met panoramisch uitzicht, een takkenril, een vertelkring, een klimboom, wilgenhut en nog veel meer. Er zijn de laatste tijd zelfs weer kabouters gesignaleerd! Het pad is goed verhard, zodat ook een kinderwagen of buggy gemakkelijk mee kan.

In de vrije tijd

Op vrije dagen en in schoolvakanties kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd deelnemen aan excursies en workshops. Tijdens deze activiteiten laten de jeugd- en schoolgidsen hen de natuur beleven.

 Voorbeelden van excursies:

 • Voelen met je voeten, kijken met je handen
 • Waterprettoer
 • Schatbewaarderstocht
 • Op zoek naar beversporen
 • Slootjesdag: wat leeft er allemaal in het water?
 • Blotevoetentocht
 • Met heks Leudalia op onderzoek in het avonturenbos

 Voorbeelden van workshops:

 • Museum kidsweken: natuurlijk kunst
 • Creatief met de natuur
 • Maak je eigen pompoenspook
 • Workshop appelboor
 • Vogelnestjes maken
 • Vogelvoer maken
 • Insectenhotels maken

Speurtochten

Klik hier voor een omschrijving van de speurtochten in en om het Bezoekerscentrum.

Op school

De jeugd- en schoolgidsen verzorgen gastlessen voor primair en speciaal onderwijs. Onder het motto “de natuur als leslokaal” worden lessen aangeboden, zoals het Kabouterpad voor de kleutergroepen, lessen over de herfst, lente, bijen, bevers, vlinders, uilen en nog veel meer. In principe vinden de lessen en excursies plaats in of in de omgeving van het Bezoekerscentrum Leudal.

Ook behoren lessen op maat, die aansluiten bij het schoolprogramma en het bijbehorende lesprogramma, tot de mogelijkheden. Daarvoor zullen een of twee gidsen met onderwijservaring met de betrokken leerkrachten een les samenstellen.

U kunt hier een brochure downloaden.

Geïnteresseerd?
Voor nadere informatie of boekingen stuurt u een mail naar de werkgroep gidsen o.v.v. waar uw interesse naar uitgaat, welke data en tijden het betreft, aantal deelnemers, enz.
Spoedig daarna neemt een van onze gidsen contact met u op.

Met betrekking tot de omgang van onze gidsen hebben we een strikte gedragscode. U kunt deze hier inzien.

Scroll naar boven