Wandelen in Leudal

Als grootste gemeente van Midden-Limburg, leent de gemeente Leudal zich uitstekend om doorheen te wandelen. Langs cultureel historisch erfgoed, door het vele groen en de mooie natuurgebieden, waaronder natuurgebied Leudal, lopen diverse mooie wandelroutes. De bossen bieden rust en koelte in de zomer, prachtige plaatjes in de herfst, mysterieuze vergezichten in de winter en ontluikende natuur in de lente. Het ideale uitstapje dus, het hele jaar door.

Wandelroutes

Al wandelend kun je genieten van het bijzondere karakter van het Leudal. Dit natuurgebied heeft de Europese status Natura 2000 waardoor de biodiversiteit van het gebied gewaarborgd blijft.

 Wandelknooppunten

Naast de excursies van onze Groen Hart Leudal gidsen, is het Leudal ook prima geschikt voor wandelaars, die zelf recreatief willen wandelen. Voor hen is wandelen via de wandelknooppunten een mooie optie, het wijst zich eigenlijk vanzelf.

Aan de hand van de wandelknooppunten kun je eenvoudig zelf een wandelroute samenstellen. Op de wandelknooppuntenkaart staan de nummers van de knooppunten aangegeven, zodat je zelf je route kunt bepalen. Noteer de nummers bijvoorbeeld in je telefoon en je kunt van start.

Onderweg kom je de palen met de nummers van het wandelknooppunt tegen. De pijl op de paal geeft de richting aan naar het volgende knooppunt. Het kan eigenlijk niet mis gaan.

De wandelknooppuntenkaart is verkrijgbaar in de winkel van het bezoekerscentrum, loop eens binnen en start meteen een lekkere wandeling. Wandelknooppunt 27 bevindt zich vlakbij Bezoekerscentrum Leudal.

Wandelkaarten

We hebben alvast een paar wandelkaarten voor je gemaakt, die zijn hieronder te downloaden:

Zelsterbeekwandeling, 4,2 km, start bij Café Dennenoord, Op de Bos 6, Roggel

Roggelsebeekwandeling, 2,8 km, start bij Café Dennenoord, Op de Bos 6, Roggel

Bekenroute door het Leudal, 12,1 km, start bij Trefcentrum Aldenghoor, Kasteellaan 7A, Haelen

Bruggenroute door het Leudal, 9,7 km, start op de parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen

Langs Neerbeek en Haelense beek, 2,9 km,  start bij Café Restaurant St.Servaas, Sint Servaasweg 46, Nunhem; Knooppunt 16

Water Wandel Wereld

Ook de bekende WWW-wandelroute doet het Leudal aan. Deze Water Wandel Wereld route is ca. 15 km lang en voert je langs alle mooie plekjes van het natuurgebied. Ook dit wandelkaartje is in het bezoekerscentrum te koop.

Verder zijn op de website van Hart van Limburg ook nog mooie routes te vinden onder Fiets- en wandelroutes in het Leudal, alle wandelroutes in het Leudal

Dorpsommetjes in Leudal

Promotie Platform Leudal heeft in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers een geheel eigen uitgave ‘Dorpsommetjes’ voor Leudal gemaakt, waarbij voor alle 16 dorpskernen van Leudal een ommetje opgenomen is.

De ommetjes lopen via de bekende wandelknooppunten, kennen een gemiddelde lengte tussen de 2 en 8 km, starten bij een knooppunt waar parkeren en/of horeca aanwezig is. De ommetjes geven een extra beleving doordat u kennis maakt met de karakteristiek en de historie van een dorpskern. Onderweg is er verder minimaal één horecapunt aanwezig om even te pauzeren, wat te drinken en naar het toilet te gaan.

Wil je op een leuke manier kennismaken met de dorpskernen en hun bijzonderheden? Loop eens binnen en haal het gratis boekje bij ons af.

16 Dorpenroute Ontdek Leudal met stempels

Geniet tijdens deze tocht door Leudal van de historische beekdalen, de Maas en de vele kastelen en molens. Ontdek de cultuurhistorie, maak kennis met de aantrekkelijke dorpskernen en beleef onderweg de typische sfeer van een dorpsmarkt of een schuttersfeest. Natuur- en museumliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het unieke natuurgebied Het Leudal, in het hart van de gemeente, waar ook het bezoekerscentrum en Leudalmuseum zijn gevestigd.

Op een 16-tal adressen in de gemeente bevinden zich stempelkastjes, waaronder een bij Bezoekerscentrum Leudal. Deze zijn herkenbaar aan hun groene kleur met de opvallende ‘Liefde voor Leudal’ sticker.

De 16-dorpenroute Leudal kun je per fiets, per auto of anderszins verkennen. Stel zelf je route samen via de Routeplanner in Noord- en Midden-Limburg (hartvanlimburg.nl).

Elisabethpad

Het Elisabethpad si speciaal voor kinderen aangelegd. Dit is een wandelpad van een kleine kilometer, waar kinderen vrij kunnen rondlopen, rennen, klauteren en klimmen. Aan weerszijde van het pad zijn verschillende natuurlijke speelelementen gebouwd, zoals een vlonderbrug die over een poel gebouwd is, een blotevoetenpad, een takkenril en nog veel meer. Het pad is goed verhard, zodat ook een kinderwagen of buggy gemakkelijk meekan.

Smartphone speurtocht

De geheime sleutels van het Leudal is een smartphone speurtocht met raadsels en mysteries. Die kunnen opgelost worden door op locatie naar aanwijzingen te zoeken. Met de juiste antwoorden worden nieuwe uitdagingen ontgrendeld. Deze speurtocht is gericht op kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar, maar de hele familie kan hier veel plezier aan beleven. Zie voor meer informatie onze pagina met alle activiteiten voor de kinderen.

Off road rolstoelen

Om ons prachtige Leudal voor iedereen bereikbaar te maken, biedt Bezoekerscentrum Leudal een extra service: het uitlenen van off road rolstoelen. De off road rolstoelen zijn rolstoelen waarmee eenvoudig een wandeling gemaakt kan worden over de onverharde paden van het bos of over de hei. Kijk hier voor meer informatie: https://www.bezoekerscentrumleudal.nl/rolstoelen/

Ruiterrouteplanner Limburg

Op de website van Hart van Limburg staat een ruiterrouteplanner. Hiermee kun je je eigen ruiterroute samenstellen op basis van knooppunten of gebruik maken van mooiste kant-en-klare ruiterroutes in Limburg. De routegegevens kun je uitprinten, opslaan, gebruiken op bijvoorbeeld je telefoon of tablet, downloaden en als je de route op je smartphone uitstippelt, dan kun je deze gelijk starten.

Ben je op zoek naar een overzicht met informatie over alle bestaande ruiterroutes en menroutes? Bekijk dan eens alle ruiterroutes in Limburg.

Parkeren

Je kunt de auto gemakkelijk parkeren op de parkeerplaats naast het Bezoekerscentrum, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen. Deze parkeerplaats beschikt ook over een universele oplaadpaal voor elektrische auto’s.

Parkeren voor invaliden

Pal voor het Bezoekerscentrum Leudal / Restaurant St. Elisabeth’s Hof is een invalidenparkeerplaats ingericht. Je kunt hier parkeren en op zeer korte afstand een off-road rolstoel lenen, mits deze vooraf is gereserveerd.

Honden

Honden zijn welkom in het Leudal, mits aangelijnd.

Oplaadpunt E-bikes

Bij het restaurant St. Elisabeth’s Hof bestaat de mogelijkheid je e-bike op te laden.

Je ziet het, het Leudal biedt eindeloos veel wandel- en fietsmogelijkheden, graag tot ziens!

Scroll naar boven