Groen Hart Leudal zoekt vrijwilligers

zoekt vrijwilligers

Het Leudal

In de gemeente Leudal vind je het natura 2000 natuurgebied ‘het Leudal’. Het is een uniek stukje Limburg dat ontzettend veel te bieden heeft op het gebied van natuur; variërend van vochtige beekdalen en heide tot loof-, naald en gemengde bossen, maar ook akkers en weilanden. Het gebied heeft een interessante onstaansgeschiedenis en er zijn vele interessante archeologische vondsten gedaan. Het Leudal heeft dan ook een rijke cultuur- en streekhistorie en herbergt vele monumenten, zoals bijvoorbeeld kruisen, kapellen, molens, kloosters en kastelen. Het gebied is goed voorzien van wandel-, fiets- en ruiterknooppuntenroutes.

Kortom, het Leudal en de directe omgeving biedt legio mogelijkheden om aangenaam te recreëren!

Het bezoekerscentrum Leudal zorgt voor de promotie van dit unieke, groene stukje Limburg, door middel van een enthousiast team van vrijwilligers. Allen dragen zij hun steentje bij aan de doelstellingen van het bezoekerscentrum Leudal.

De doelstellingen zijn in het kort:

 Informatie verstrekken aan toeristen en recreanten
Educatie en informatievoorziening voor kinderen en volwassenen op gebied van natuur & milieu, streek & erfgoed en duurzaamheid.

Binnen het Bezoekerscentrum Leudal zijn op dit moment ongeveer 70 vrijwilligers werkzaam. Groen Hart Leudal is de stichting die de werkzaamheden en inzet van de vrijwilligers van het bezoekerscentrum coördineert.

Lijkt het jou leuk om in een informele, gezellige sfeer samen met anderen te zorgen dat de doelstellingen van het bezoekerscentrum Leudal behaald worden? Hieronder beschrijven we wat zoal de mogelijkheden zijn binnen het team van vrijwilligers. Er staat vast iets bij dat ook jou aanspreekt!

Wat biedt Groen Hart Leudal?

  Een leuke, informele en gezellige werkomgeving, met enthousiaste en deskundige collega’s.
Leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding.
Gratis scholing op gebied van gastheer-/gastvrouwschap en klantvriendelijkheid, natuur(-beleving), milieu en duurzaamheid, streekgeschiedenis en erfgoed, excursietechnieken etc.
Gratis scholing op het gebied van natuurgids (Leudalgids) en/of jeugd- en schoolgids.
  Toegang tot het intranet met nuttige informatie, spelen van natuurquizzen, informatie over lokale activiteiten, verslagen van activiteiten, etc.
Begeleiding door ervaren collega’s.
Sociale contacten met een enthousiaste groep mensen.
Vrijwilligersovereenkomst.
Gratis deelname aan excursies en activiteiten georganiseerd door GHL. Dit geldt eveneens voor de partner.
Reiskostenvergoeding en vrijwilligersverzekering.

Als nieuwe vrijwilliger wordt je in eerste instantie altijd uitgebreid ingewerkt door ervaren baliemedewerkers, jeugd- en schoolgidsen of Leudalgidsen. Je loopt een tijdje mee met de ervaren collega’s, je wordt in goed overleg ingezet als stagiair en daarna werk je altijd samen met één of meerdere collega’s.

Je bent vrijwilliger, jij bepaalt dus helemaal zelf hoe vaak , op welke dagen en welke tijden je beschikbaar bent. Dit alles wordt altijd in gezamenlijk overleg afgestemd en afgesproken!

Welke vrijwilligersvacatures zijn er bij Groen Hart Leudal?


Informatiebalie bezoekerscentrum Leudal

Als gastvrouw of gastheer (‘baliemedewerker’) ontvang je de bezoekers in het bezoekerscentrum. Je helpt bijvoorbeeld de wandelaars en fietsers op weg, beantwoordt de vragen van bezoekers en helpt de klanten aan de kassa. Het is een leuke, afwisselende functie waarbij het allemaal draait om vriendelijke gastgerichtheid!

Iets voor jou?
Ben jij een gezellige gastvrouw- of heer die het leuk vindt om toeristen en recreanten wegwijs te maken in ons mooie Leudal? Ben je voor een baliedienst van 4 uur per week beschikbaar, zowel in het weekend als door de week? Je bepaalt zelf hoe vaak en op welke dagen je beschikbaar bent. Dit wordt altijd in gezamenlijk overleg afgestemd en afgesproken.

Jeugd- en schoolgids

Ga jij regelmatig wandelen in de natuur en geniet je van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft? Zou jij deze belevingen ook met plezier aan de volgende generaties willen doorgeven ? Indien het antwoord “ja” is, dan zou jij zeer geschikt kunnen zijn als jeugd- en schoolgids!

Diverse onderzoeken hebben de laatste jaren aangetoond dat natuurbeleving een zeer gunstig effect heeft op de ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd. Natuurbeleving is goed voor hun zintuigen, motoriek, creativiteit en denkvermogen. Als je van de natuur houdt, wil je er ook goed voor zorgen. Dat is natuurlijk uiteindelijk goed voor het behoud van onze natuur in de toekomst!

Als jeugd- en schoolgids van Groen Hart Leudal laat je de kinderen zich verwonderen over wat de natuur in het Leudal ons allemaal brengt. De natuur is een prachtig mooie, educatieve plek en de kinderen worden tijdens een activiteit geprikkeld om zich dingen over de natuur af te vragen. Welke vogel hoor ik daar? Hoe hoog is die boom? Van wie is die pootafdruk? Wat is dat voor een mooie paddenstoel? Waar stroomt het water naar toe en wat zwemt daar in het water? Dit zijn allemaal zaken waar een kind zich over kan verwonderen en die onderzoekende aard kun jij als gids stimuleren.

Je ontvangt samen met andere gidsen een klas van een basisschool. Van te voren is er met de leerkrachten overleg geweest over het programma en welke activiteit het meeste geschikt zal zijn voor de klas. Er is keuze uit een scala aan lespakketten. Zo kan o.a. gekozen worden voor ‘het kabouterpad’ voor de jongere kinderen of ‘de lente-/ herfstwandeling’ voor de oudere kinderen. Eigen inbreng hiervoor is natuurlijk ook heel welkom. Het is altijd mogelijk om in overleg met betrokkenen en collega-gidsen, nieuwe lessen over natuur- en/of milieu samen te stellen.

Iets voor jou?
Voor deze functie zoekt Groen hart Leudal vrijwilligers, die een les of excursie begeleiden. Als jeugd- en schoolgids hou je van de natuur, ben je enthousiast en ga je graag met kinderen en jongeren om. De tijdsinvestering per activiteit bedraagt ongeveer 4 uur.
Bij voldoende deelname zal  Groen Hart Leudal in in september 2024  gratis een nieuwe praktijkgerichte opleiding voor natuurgids gaan organiseren. De opleiding bestaat uit  3 avonden theorie voor de basiskennis en meerdere  dagdelen waarbij men in de praktijk samen met een ervaren gids een groep kinderen gaat begeleiden.

Met volwassenen erop uit in de natuur?

Dat kan in je rol als Leudalgids. Als Leudalgids begeleidt je samen met een collega wandel- of fietsexcursies in het natura 2000 gebied en de nabije omgeving, met aandacht voor natuur, cultuur en erfgoed. Het uitzetten van de excursieroute en het voorbereiden behoort tot je takenpakket, waarbij jullie samen alle vrijheid krijgen om een interessante, educatieve invulling aan de excursie te geven. De excursies kunnen gepland zijn als activiteit, in de agenda van het bezoekerscentrum, maar het kan ook een excursie op aanvraag zijn. Bijvoorbeeld voor een familie- of vriendenuitje of een bedrijfs- of verenigingsactiviteit. Bij de geplande activiteit op de kalender plan je zelf de datum en het tijdstip, bedenk je zelf een thema en een route. Bij een excursie op aanvraag gaat dit in overleg met de aanvrager en krijg je ruim van te voren te horen wat de gewenste datum, tijd en duur van de wandeling is. De aanvrager geeft meestal aan wat ze graag willen zien of waar ze graag iets meer over willen horen.

Iets voor jou?
Groen hart Leudal zoekt vrijwilligers voor de functie van Leudalgids. Je begeleidt dan 3 à 4 keer per jaar een excursie. Per excursie kost je dat, inclusief de voorbereiding, ongeveer 4 uur.

Mogelijk dat in september 2025 een (gratis) cursus voor de functie van Leudalgids wordt aangeboden. Maar, zo lang hoef je uiteraard niet te wachten! Ook als beginnend Leudalgids kun je als stagiair alvast aan de slag. Je gaat in eerste instantie dus met ervaren gidsen samen een groep volwassenen door het Leudal begeleiden. Je leert natuurlijk door het doen, met een gezonde interesse in alles wat er te zien en beleven is in het Leudal en… wat je nog niet weet, leer je van de ervaren Leudalgids waarmee je op pad gaat.

Ook hier geldt: een groep volwassenen wordt altijd door twee of meer gidsen begeleidt, je staat er nooit alleen voor!

Overige vrijwilligerstaken

Naast gastvrouwen– en heren, jeugd-, Leudal– en schoolgidsen zijn er ook vacatures op het gebied van administratie, ICT, PR, gebouw- en tuinonderhoud. Ook hierbij geldt: andere vrijwilligers maken jou wegwijs. Je bent vrijwilliger, jij bepaalt dus helemaal zelf hoe  vaak, op welke dagen en welke tijden je beschikbaar bent. Dit alles wordt altijd in goed overleg bepaald!

Heeft ons verhaal jouw interesse gewekt?

Stuur een mail naar info@groenhartleudal.nl en laat ons weten waar je interesse naar uitgaat. Wij nemen dan z.s.m. contact met je op voor meer informatie en een kennismaking. Je kunt ook eens binnenlopen bij het bezoekerscentrum en je melden aan de informatiebalie. De dienstdoende baliemedewerkers zullen je graag alvast wat informatie geven, je eventuele vragen proberen te beantwoorden en je contactgegevens noteren.

Dit alles is natuurlijk geheel vrijblijvend en ook als stagiair ben je zeker nog tot niets verplicht. We zien er naar uit om je te verwelkomen in ons gezellige, enthousiaste team van vrijwilligers!

Tot binnenkort!?

Aanmeldformulier vrijwilliger

Stuur ons uw gegevens via onderstaand contactformulier en we nemen z.s.m. contact met u op. Uw aanmelding is vrijblijvend en verplicht u tot niets. U kunt in een later stadium beslissen of u vrijwilliger wordt (of niet). Uiteraard worden uw gegevens niet met derden gedeeld.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven