Het herfstnummer 2017 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen.

\"\"Filips van Montmorency, de laatste graaf van Horne

Zoals gebruikelijk  heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met tal van artikelen o.a. :

–          Mart Graef beschrijft gaat in een uitgebreid artikel in op meester Willem van de Boel(1905-1998), de kenner bij uitstek van de geschiedenis van de heerlijkheid en het graafschap  Horn. Van de Boel heeft een aanzienlijk deel van zijn leven gewijd aan de studie van het leven van Filips van Montmorency, de laatste graaf van Horne. Zijn over het algemeen negatieve conclusies liegen er niet om.

–          In Roggel werd bij de aanleg van een kleine vijver een verrassende archeologische vondst gedaan, die door Dion Stoop op een zeer leesbare wijze wordt beschreven.

–          In zijn tuin te Neeritter ontdekte Theo Minkenberg een zeer bijzondere paddenstoel. Gerard Ernst vertelt gedetailleerd over deze bijzondere morielje.

–          Jan Hanssen publiceert brieven van Neerse mensen, die zijn vader ontving tijdens diens diensttijd in Nederlands-Indië. Het geeft ook een indruk van Neer uit die tijd.

–          Op 4 juli was Buggenum gastheer voor het “Gluren bij de buren”. Harrie Sleutels laat ons meegenieten van de mooie plekken, die bezocht werden.

–          Phlip Bossenbroek heeft alle bekende floristische gegevens van het Leudal tussen 1900 en 2013 geinventariseerd en bewerkt. De belangrijkste resultaten en conclusies beschrijft hij in een zeer lezenswaardig tweedelig artikel

–          Thijs Zeelen beschrijft het weer in de zomer van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de zomer van 1946 met een hittegolf en hagelstormen.

Het geheel is weer verlucht met vele foto’s en illustraties.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 15 euro met ingang van 2017 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle nummers, die in 2016 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

 

Scroll naar top