Sef Aelmans (1914-1944), een vergeten oorlogsslachtoffer uit Haelen

Lentenummer 2018 “Rondom het Leudal” no.169, het kwartaaltijdschrift uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen.

Zoals gebruikelijk heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met diverse artikelen o.a. :
– Frits van Horne is op zoek gegaan naar de mysterieuze verdwijning van KNIL-ganger Sef Aelmans uit Haelen, die voor een groot deel van zijn familie volledig onbekend blijkt te zijn. Zij wisten zelfs niet van zijn bestaan af. Hij blijkt na de overgave van het Nederlands-Indisch leger in maart 1942 ruim 2,5 jaar in kampen (o.a. bij de beruchte Birmaspoorlijn) te hebben doorgebracht en uiteindelijk bij Manilla te zijn verdronken, nadat het het schip -waarmee hij naar Japan werd vervoerd- door de Amerikanen werd gebombardeerd. Zover nu bekend is hij de enige Haelense militair, die in de tweede wereldoorlog is omgekomen.
– In een tweede deel wordt de Franse tijd in Horn uitvoerig beschreven door Mart Graef, die hiervoor terug grijpt op twee ooggetuigenverslagen uit die tijd. Koster Willem Peters(1770-1852) en landbouwer Jan Mathijs Timmermans(1778-1847) maakten de zeer interessante aantekeningen.
– Math Beurskens volgde in het Haelens en Horner Broek nauwgezet een boomvalk, die in de top van een hoogspanningsmast zijn nest had gemaakt en drie jongen groot bracht.
– In een treffend in memoriam staat Gerrit van Heusden stil bij het overlijden van Cor Schreuder, oud-secretaris en een van de oudgedienden van de Studiegroep Leudal.
– Thijs Zeelen beschrijft het weer in de winter van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de ijskoude decembermaand van 1927, toen zelfs de Maas in Kessel met ijs ging.
Het geheel is weer verlucht met vele foto’s en illustraties.
Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2018 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle nummers, die in 2017 zijn verschenen.
U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven