Zomernummer “Rondom het Leudal”  no.166 is uit!

 Het zomernummer 2017 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

 

Jo Smeets 1931-1992

Zoals gebruikelijk  heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met tal van artikelen o.a. :

  • Ben Koolen heeft intensief onderzoek gedaan naar de achtergrond en het functioneren van NSB-burgemeesters, die in de oorlogsjaren in veel Leudaldorpen de plaats innamen van burgemeesters, die weigerden met maatregelen van de bezetter in te stemmen. In het tweede en laatste deel beschrijft hij de dorpen Heythuysen en Roggel, Horn, Linne, Beegden en Herten, Ittervoort en Neeritter, Hunsel, Heel en Panheel.
  • De redactie herdenkt de 25 jaar geleden overleden Jo Smeets uit Neer met een artikel van zijn   hand over een oud Lied van de vissers van Neer.
  • Gerard Ernst beschrijft op een zeer lezenswaardige wijze  de rosse metselbij en de gehoornde metselbij, die ook in het Leudal veelvuldig voorkomt.
  • De kenner bij uitstek van de 2e wereldoorlog in het Leudalgebied geeft een gedetailleerd verslag van de kazematten bij Neer en de lotgevallen hiervan gedurende de Duitse overval op 10 mei 1940.
  • Henk Leenders geeft een terugblik op de in 2016 plaatsgevonden hebbende tentoonstellingen in het Leudalmuseum inclusief de PLEM-film(die vanwege de grote belangstelling eind 2017 nogmaals vertoond zal worden). Ook is er aandacht voor de huidige expositie over de in Buggenum geboren Neel Doff.
  • Thijs Zeelen beschrijft het weer in de lente van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de IJsheiligen in het voorjaar van 1941.

Het geheel is weer verlucht met vele foto’s en illustraties.

Hebt u belangstelling voor de historie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 15 euro met ingang van 2017 abonnee worden. Als welkomstgeschenk  ontvangt u gratis alle nummers, die in 2016 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

 

Scroll naar boven