Winternummer “Rondom het Leudal”  no.164 is uit!

Het winternummer 2016 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

Bertjens, Peter 1871-1952 en broer Christiaan Bertjens(Lue-Chris) 1873-1960

Zoals gebruikelijk  heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met tal van artikelen o.a. :

–          Frits van Horne verhaalt over zijn zoektocht, samen met zijn kleindochters, naar familie van een Engelse soldaat, die in februari 1945 in Haelen zijn portefeuille verloor. Zij brachten de portefeuille terug naar Engeland, waarvan het Jeugdjournaal opnamen maakte.

–     Gerrit van Heusden schreef een treffend in memoriam voor Grad Custers uit Neer, die vele verdiensten heeft gehad voor de Neerse gemeenschap en voor de Studiegroep Leudal.

–          Als laatste wapenfeit en als een soort afscheid schreef Grad Custers nog vlak voor zijn overlijden een zeer herkenbaar dialectartikel over zijn jeugd in Neer  tot en met de tweede wereldoorlog.

–          In Rondom het Leudal no.163 werd aandacht besteed aan de 105-jarige To Puts-Bertjens uit Haelen. Jan Hanssen maakte een kwartierstaat van de voorouders van haar, die veelal uit Nunhem en Neer kwamen. Ook geeft hij een interessante uitleg over de hierin voorkomende familie Derikx “van de Boks” uit Neer.

–          De oud-studenten Albert Rekveld en Gé Janssen beschrijven de reunie van oud-studenten van de paters van Mill-Hill op kasteel Aldenghoor in Haelen, die zij in september 2016 hadden georganiseerd. Mia Swillens uit Haelen vertelt hierbij over haar tijd als dienstmeisje bij de zusters.

–          Het prehistorische park van professor Dubois op De Bedelaar in Haelen wordt belicht door Gert van Maanen, die samen met Midas Dekkers een bezoek bracht aan De Bedelaar.

–          Thijs Zeelen beschrijft het weer in de herfstzomer van 2015-2016, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de storm van 14 november 1940, die enorm veel schade in het Leudal veroorzaakte. In Weert werd zelfs de toren van de Martinuskerk afgeblazen.

Het geheel is verlucht met ruim dertig foto’s en illustraties.

Hebt u belangstelling voor de historie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 15 euro met ingang van 2017 abonnee worden. Als welkomstgeschenk  ontvangt u gratis alle nummers, die in 2016 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

 

 

Scroll naar boven