Hierbij een verslag van de gidsen (met foto’s) van de GHL/Kerngezond wandelexcursie met proeverij ‘de natuur op tafel’ van vandaag.
Na een gedegen voorbereiding van planten verzamelen, recepten uitproberen, de route een paar keer voorlopen en op internet informatie over de wilde planten die onderweg groeien op te zoeken, was het zondag 5 mei zo ver!
De wandelexcursie met proeverij ‘de natuur op tafel’ ging van start, georganiseerd door natuurgidsen Elbi en Pim van Groen Hart Leudal in samenwerking met Carlijn, stagiair bij Kerngezond uit Neer.
De excursie was volgeboekt en keurig op tijd waren alle deelnemers gearriveerd bij het BCL.
Na de financiële afhandeling en de introductie gingen we op pad en stonden bij verschillende plantensoorten onderweg stil. Onder andere look zonder look, dovenetel, smeerwortel, bijvoet, kleine pimpernel, boerenwormkruid, wilde marjolein, gewone ossentong, hondsdraf, vogelwikke… Deze planten groeien alleen al tot aan de parkeerplaats! Daar bleek inmiddels helaas flink gemaaid te zijn, waardoor een aantal prachtige voorbeelden van herderstasje, smalle- en breedbladige weegbree en duizendblad niet meer duidelijk herkenbaar beschikbaar waren.
Gelukkig stond er langs het Lange Pad nog genoeg wat de moeite waard was om te bespreken, zoals kleefkruid, robertskruid, groot nagelkruid, melkdistel, bontbladige dovenetel, veldkers en paardenbloem. En ook langs het kabouterpad kwamen nog wat interessante planten, struiken en bomen voorbij, zoals de brem, bramen, bosbessen, esdoorn (mèt esdoornhoornmijt!), spar-den-lariks, daslook en ook drinkgaatjes in de bast van jonge Acacia-bomen, gemaakt door een specht.
Bij het bezoekerscentrum ontdekten we nog rode klaver, vlierbloesem, zevenblad en het zeer giftige lelietje van dalen, waarmee we het wandelgedeelte afgerond hebben…
Daarna hebben we ons in de panoramazaal tegoed gedaan aan pesto van look zonder look-zevenblad-basilicum, gelei van paardenbloemen en van vlierbloesem, pannenkoekjes van look zonder look-zevenblad-hondsdraf-muur, 2 soorten kruidenboter met zevenblad en look zonder look, madeliefjessiroop en thee van verse munt, dovenetel en/of brandnetel.
Nog wat nagepraat en wat relevante boeken met wildplukinformatie/recepten laten inzien. Na afloop kreeg iedereen een leuke folder met wat informatie over wildplukken en 3 eenvoudige recepten mee naar huis, die Carlijn gemaakt had.
Alle deelnemers gingen enthousiast naar huis met het voornemen om het voormalige ‘onkruid’ in hun tuin en directe omgeving met hernieuwd respect te bekijken en wellicht eens te verwerken in de keuken!
Elbi, Carlijn en Pim