Het zomernummer 2020 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

Ook nu weer kan de lezer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • In het archief van  meester Herman Crompvoets vonden wij een prachtig dialectverhaal over “Keunke”, dat speelt in de jaren twintig van de vorige eeuw in Roggel. Coenraad(Keunke) Janssen was schoenmaker en runde tevens, zoals op veel plaatsen in die dagen, een klein cafeetje. Hij was zelf de beste klant totdat zijn vrouw de drank op sloot. Hoe Keunke toch op slimme wijze zijn dorst kon lessen wordt in het artikel duidelijk gemaakt.
  • Gerrit van Heusden beschrijft op zijn eigen gedetailleerde wijze de natte infrastructuur (kanalen en beken) in en rondom het Leudalgebied. Waarom werden deze waterwegen aangelegd en is dat nog altijd actueel?
  • Jacques Beelen vond in het archief van de parochie Heythuysen een memorieboek, waarin pastoor Boymans aantekeningen heeft gemaakt over gebeurtenissen, die met name in de tweede wereldoorlog in Heythuysen plaats hebben gevonden.
  • Gerard Ernst geeft een mooie beschrijving van de toendrarietgans, een wintergast uit de toendra’s van Noord-Rusland. Een in 2008 geringde gans kon gevolgd worden in diverse landen.
  • Thijs Zeelen vertelt over de extreme lente van 2020, waarbij in de maanden maart tot en met mei nog nooit zoveel zonneschijn werd gemeten. Daarnaast beschrijft hij de weerhistorie van de lente in 1963. Op 18 mei 1963 vond in Haelen de eerste PLEM-bedevaart plaats.

Het geheel is  met ruim 30 foto’s en illustraties verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2020 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2019 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven