Winternummer “Rondom het Leudal”  no.184 is uit.

Gratis de 4 nummers van 2021 bij abonnement!

Het winternummer 2021 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken in de kerk onder de titel “De vanzelfsprekendheid van de zondagsplicht”, waarbij de zondag nog als absolute rustdag gold.
  • Gerard Ernst roemt de verdiensten voor de Studiegroep van de onlangs overleden Lei Hensels uit De bijenwereld was zijn grote hobby. Hij heeft zijn levenlang bijgedragen aan de verbetering van ons leefmilieu.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het grijskruid.
  • In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessante tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het derde artikel de Bonne-kaarten uit 1927 en 1938 onder de deskundige loep neemt.
  • Bert Heijnen is op bezoek geweest bij de 91-jarige zuster Marie Desiree Peulen uit Neer. Hij beschrijft de aparte levensloop van deze kordate dame.
  • Bij het overlijden van May Theelen(May van Sjaen) blikt Carmen Nazarski terug op een fase in haar jeugd, die ze voor een deel doorbracht in de bekende bar en café Sjaen in Neer.
  • Frits Criens staat stil bij een aantal vroeger gebruikte “sjtopwäörd”, die heden ten dag nog maar weinig gebruikt worden, en auch aevel worre.
  • Hans Stevens geeft een podium aan de Uilenwerkgroep Leudal met een beschrijving van de werkzaamheden rond de bescherming van de kerkuil en de steenuil.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de zachte herfst van 2021 met in de weerhistorie de natte herfst van 1930 met hoog water en het overvliegen van de bekende Zeppelin.
  • Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Nunhem in 1961 en 2021.

Het geheel is  met circa 30 foto’s en illustraties verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2022 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2021 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven