Het herfstnummer 2021 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

Gratis de 4 nummers van 2020 bij abonnement!

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Gerard Ernst heeft een indrukwekkend in memoriam geschreven bij het overlijden van Gerrit van Heusden, een van de oprichters van de Studiegroep Leudal en jarenlange voorzitter. Mede dankzij Gerrit is het Leudal verschoond gebleven van ingrijpende veranderingen. Ook was hij jarenlang lid van de redactie van Rondom het Leudal.
  • Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken bij het vervangen van de porseleinen isolatiepotjes op de elektriciteitspalen, die door de jeugd vaak als mikpunt gebruikt werden. Maan Meuwissen moest dan weer “de paol in”.
  • Kort voor zijn overlijden schreef Gerrit van Heusden nog een interessant artikel over het wegennet in en rond het Leudal. In dit nummer het eerste deel over de Napoleonsweg en de rijksweg naar de Maasbrug.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer de grasklokjes.
  • In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessante tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het derde artikel de Bonne-kaarten uit 1894 onder de deskundige loep neemt.
  • Frits van Horne staat stil bij het herstel van een tweetal wegkruisen aan de oude Napoleonsweg en aan de Peter Schreursweg in Haelen,  waarbij het particuliere initiatief een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij doet ook een oproep voor het herstel van andere kleine monumenten.
  • Marina Fijten geeft een interessante beschrijving van de zogenaamde Celtic fields in de Heibloem, een akkersysteem uit de ijzertijd en de Late Bronstijd.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de natte zomer van 2021 met de historische grote overstroming in en rond het weekeinde van 17/18 juli.

Het geheel is  met circa 50 foto’s en illustraties verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2021 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2020 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

 

Scroll naar boven