Winternummer “Rondom het Leudal” no.180 is uit!

Het winternummer 2020 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen. De lezer kan weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken bij het bewaken van een overweg, zoals dat destijds op honderden plaatsen in Nederland plaats vond. Hij neemt de overweg in de Roermondseweg en Napoleonsweg in Haelen onder de loep.
  • Carmen Nazarski haalt jeugdherinneringen op aan “Frans Theelen” in Roggel, het modecentrum dat onlangs na 143 jaar de deuren moest sluiten.
  • Frits van Horne gaat op zoek naar de roots van zuster Eucharis ofwel “de zöster van de Haelese bewaarsjoeël” , die van 1936 tot 2001 in Haelen werkzaam was. Hoe kwam een Duitse zuster bij een Engelse orde in het Nederlandse Haelen terecht?
  • Gerard Ernst en Math Beurskens maken een uitgebreide studie van de patrijs in het Buggenumse veld en de maatregelen die zijn genomen om de patrijs weer terug te krijgen. Achterliggende gedachte is het idee dat als het goed gaat met de patrijs het ook goed met het boerenlandschap.
  • Anneke Driessen duikt in een tweetal zeer interessante kasboeken van een van haar voorvaderen, molenaar Johannes Braekers, die van 1856 tot 1868 op de St. Elisabethsmolen in Nunhem
  • Thijs Zeelen vertelt over de warme herfst van 2020. Op 2 november was het nog 20 graden. In de weerhistorie bespreekt hij de winter van 1925/1926, toen begin januari 1926 de legendarische overstroming van de Maas plaats vond.

Het geheel is met ruim 30 foto’s en illustraties verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2021 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2020 zijn verschenen. U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven