Het winternummer 2019 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

Ook nu weer kan de lezer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Onder de titel “De lof van het dennenbos” maakt Jo Wijnen  op zijn geheel eigen humoristische wijze een lofzang op het dennenbos, dat vroeger in groten getale in het Leudal werd geplant en met name als mijnhout diende.
  • Adelin Remy beschrijft in deel 3 op een zeer lezenswaardige wijze het leven in Horn in de periode 1914 -1939. In die periode verongelukte burgemeester Derkx en werd opgevolgd door burgemeester Kirkels, die een behoorlijke stempel op de vooruitgang van Horn drukte. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de bouw van een nieuwe kerk en een nieuw gemeentehuis. Eind dertiger jaren wierp ook de oorlog zijn schaduw vooruit.
  • Jan Hocks en Henk Leenders blikken terug op de zeer geslaagde presentatie van het door Phlip Bossenbroek en Hans Smulders gemaakte boek “Het Leudal voor nu en altijd” en de daaraan gekoppelde fotowedstrijd.
  • Bert Heijnen ging op bezoek bij de 93-jarige Harrie Geraets uit Neer, die vertelde over zijn militaire tijd in Nederlands- Indië en de moeilijke aanpassing bij terugkomst in Nederland.
  • Hugo Levels staat stil bij de 19e Internationale Herdenking bij het monument van verdraagzaamheid, die op 14 november heeft plaatsgevonden.
  • Uit het archief van Herman Crompvoets kwam een prachtige vertelling in Roggels dialect tevoorschijn over Lins, een echte Roggelse vrijgezel, die begin vorige eeuw in het buitengebied van Roggel woonde.
  • Thijs Zeelen beschrijft de vrij natte herfst van 2019, die in schril contrast stond met vorig jaar. Hij staat ook uitgebreid stil bij het weer in de herfst en winter van 1944-1945, toen het Leudal werd bevrijd en daarna ruim 3 maanden frontgebied bleef.

Het geheel is  met ruim 35 foto’s en illustraties.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2020 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2019 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven