Rondom het Leudal” no.175 is uit

Herfstnummer “Rondom het Leudal” no.175 is uit!

Het herfstnummer 2019 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen. Door perikelen bij de drukker, die inmiddels zijn opgelost, is de uitgave enkele weken vertraagd.

Ook nu weer kan de lezer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :
– Jo Wijnen haalt op zijn geheel eigen humoristische wijze herinneringen op aan de bevrijding van zijn geboortedorp Haelen en aan het bezoek van koningin Wilhelmina, die in 1946 ook Nunhem bezocht. Bij dit bezoek werd de bekende verzetsman Harry Hendix alias de Witte van Haelen aan haar voorgesteld.
– Ook de natuur wordt niet vergeten. Specialist Gerard Ernst verhaalt op zijn professionele wijze over de mandarijneend als broedvogel in het Leudal.
– Gerrit van Heusden neemt de geschiedenis van de rail-infrastructuur in en om het Leudal onder de loep.
– Adelin Remy beschrijft in deel 2 op een zeer lezenswaardige wijze het leven in Horn in de periode 1914 -1939. In die periode kreeg Horn een eigen gemeentelijk electriciteitsbedrijf en een sanatorium, waarin burgemeester Derkx wederom een belangrijke rol speelde. Ook de de rol van deze burgemeester bij de kindersterftebestrijding krijgt veel aandacht evenals de werkverschaffing in die periode.
– Jan Hocks blikt terug op de zeer geslaagde Gluren-bij-de-buren dag, die door de Studiegroep Leudal op 27 augustus jl. in Haelen werd georganiseerd.
– Thijs Zeelen beschrijft de op een na warmste zomer van 2019, waarin voor het eerst de 40 graden werd gehaald. Hij geeft ook een interessante terugblik op het weer van 50 jaar geleden. In dat jaar 1969 stond de eerste mens op de maan. De Maas stond toen door onderhoudswerkzaamheden aan de stuwen erg laag en dat wordt geillustreerd door enkele fraaie foto’s van het drooggevallen jaagpad in Neer.
Het geheel is met ruim 30 foto’s en illustraties.
Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2019 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle nummers, die in 2018 zijn verschenen.
U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven