Het herfstnummer 2015 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

-Jacques Beelen komt via een oude gedenksteen op het kerkhof van Heythuysen op het  spoor van  het Van Laer’s Fonds, ontstaan in 1881.

-In 1869 werd de laatste wolf in Nederland geschoten, in Schinveld. Ellen Luijks meent, dat op niet al   te lange termijn de wolf weer terug is in Nederland, misschien wel in het Leudal.

– Onder de titel “Het topje van de Heijtsberg” beschrijft Dion Stoop op zeer gedetailleerde wijze  de vindplaats van artefacten op de Heijtsberg te Heibloem.

-Stadsdichter Frits Criens neemt deze keer het Monument van de verdraagzaamheid in Haelen onder  zijn dichterlijke loep.

-Ook bij het Leudalmuseum is een luisterplaats van de Liberationroute ingericht, die wordt  beschreven door Hugo Levels.

-In de jaren vijftig ontstond de Koude Oorlog, waarbij op 1 mei 1950 het Korps Luchtwachtdienst werd opgericht, die vijandelijke vliegtuigen moesten gaan volgen, die in Nederland binnendrongen. Hiertoe werden op hoge plekken uitkijkposten ingericht, zoals op het dak van het gemeentehuis in Heythuysen. Hugo Levels schreef er een interessant artikel over.

-Jan Hanssen gaat verder met zijn serie brieven, die dorpsgenoten uit Neer aan zijn vader Sjra schreven, toen hij in Indië zijn diensttijd vervulde.

-Thijs Zeelen beschrijft het weer in de lente en de zomer, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op het weer van 100 jaar geleden tijdens het 1e jaar van de Eerste Wereldoorlog..

Het geheel is verlucht met een ruim dertig foto’s en illustraties.

Hebt u belangstelling voor de historie en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 15 euro met ingang van 2015 abonnee worden. Als welkomstgeschenk  ontvangt u gratis alle nummers, die in 2014 zijn verschenen.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

 

Scroll naar boven