Bezoekerscentrum Leudal heeft ambitieuze plannen om een Natuur Educatie Tuin te ontwikkelen tussen Zelsterbeek en Leubeek, die toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden en interessen.

De visie van het Bezoekerscentrum is om een tuin te creëren die eenheid uitstraalt en uitnodigend is voor bezoekers van het centrum en het prachtige Leudal. Deze tuin zal een natuur-educatieve functie hebben en zal speciaal ontworpen worden om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Water zal een centrale rol spelen in de beleving van de tuin.

Enkele geplande kenmerken van de tuin zijn onder andere:

  • Een rolstoelpad dat naadloos aansluit op de bestaande rolstoelpaden.
  • Gebruik van hemelwaterafvoer voor educatieve doeleinden.
  • Een Wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), met educatieve objecten die bezoekers, vooral kinderen, spelenderwijs leren over de waterkringloop, kwelwater en watergebruik voor energievoorziening.
  • Een kruidenspiraal, een verhoogde, spiraalvormige structuur gevuld met aarde waarin verschillende kruiden worden geteeld.
  • Een sleutelgattuin, ook bekend als een Afrikaanse tuin, ontworpen met een sleutelgatvormig pad in het midden.
  • Een ecologische tuin die vrijwel het hele jaar door producten levert en bezoekers bewust maakt van verantwoord ecologisch tuinieren en composteren.
  • Een bijenstand met een informatieruimte over het spanningsveld tussen honingbijen en solitaire bijen.

Een groot deel van deze plannen kan worden gefinancierd door Bezoekerscentrum Leudal. Voor het resterende deel is subsidie aangevraagd bij Leader Weerterland, een Europees subsidieprogramma dat tot doel heeft de leefbaarheid en economie op het platteland te ontwikkelen en te versterken. Als deze subsidie wordt toegekend, staan vele vrijwilligers klaar om deze droomtuin te helpen realiseren.

Scroll naar boven