Op maandag 31 oktober a.s. verzorgt Jos Engelen in zaal Oad Thoear, Steegputstraat 2-4 te Thorn, een lezing met als titel “Limburgs lòch beneeveld” over de geschiedenis van het roken in Limburg. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn. Niet-leden betalen € 5,00.

Korte toelichting bij de lezing :

Limburg heeft door zijn centrale ligging tussen België en Duitsland een eigen “rookhistorie” gekend, anders dan in de rest van Nederland.

Terwijl het roken anno 2022 hevig ter discussie staat is de geschiedenis daarvan meer dan 4 eeuwen oud en is roken als randverschijnsel in het maatschappelijke leven slechts zeer summier onderzocht. De (v)luchtige werking van tabak was lange tijd naast eten/drinken, werken en slapen een van de weinige genotsartikelen die de toenmalige mens zich kon permitteren en roken was onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven.

Over de spreker:

Jos Engelen is werkzaam geweest als staf- en lijnfunctionaris in diverse functies binnen detailhandel en grootwinkelbedrijf. Hij is lid van Maasketen Jan van Eyck, Vereniging Sittards verleden en Stichting Pijpelogische Kring Nederland. Hij schreef diverse artikelen over de Zoeaven en gaf een groot aantal lezingen voor tal van verenigingen in Brabant en in onze provincie. Hij heeft een sterke affiniteit met de geschiedenis van de Zoeaven en de kleipijp in de 19de eeuw in West-Europa.

Scroll naar boven