Kinderen in de natuur
De Geheime Sleutels van het Leudal
Vanaf zaterdag 2 februari 2019 start een nieuwe Smartphone Speurtocht voor families met kinderen tussen de 6 en 12 jaar in het Leudal. Dit is een avontuurlijke buitenbeleving voor het hele gezin, het hele jaar door! Download de app op https://izi.travel/nl/9ec5-de-geheime-sleutels-van-het-leudal/nl en ga met Lotje van Zomeren op onderzoek uit.
De geheime sleutels van het Leudal is een speurtocht met raadsels en mysteries. Die kunnen opgelost worden door op locatie naar aanwijzingen te zoeken. Met de juiste antwoorden worden nieuwe uitdagingen ontgrendeld.
Tip: download vooraf de app en zorg dat de smartphone is opgeladen.
De startlocatie is bij het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.
Activiteiten met jeugd- en schoolgidsen
Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken, helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom creëert Bezoekerscentrum Leudal een (be)leefwereld, waarin contact tussen kind en natuur heel gewoon is. Het stimuleert de kinderen in de natuur bezig te zijn. Dit gebeurt op school, op de kinderopvang en in de vrije tijd. Onze gidsen nemen de kinderen mee naar buiten, maar brengen soms juist ook de natuur mee naar binnen.
Het Elisabethpad
Dit is een wandelpad van een kleine kilometer, waar kinderen vrij kunnen rondlopen, rennen, klauteren en klimmen. Er is verder geen verkeer. Aan weerszijde van het pad zijn verschillende natuurlijke (speel)elementen gebouwd, zoals een vlonderbrug over een poel, een blotevoetenpad, diverse rustbanken met panoramisch uitzicht, een takkenril, een vertelkring, een klimboom, wilgenhut en nog veel meer. Er zijn de laatste tijd zelfs weer kabouters gesignaleerd! Het pad is goed verhard, zodat ook een kinderwagen of buggy gemakkelijk mee kan.
Alle kinderen naar buiten
Vanuit het bezoekerscentrum wordt elke laatste woensdagmiddag van de maand een buitenactiviteit georganiseerd. Samen met de jeugdgidsen van Groen Hart Leudal gaan alle kinderen naar buiten. Dit betekent: kleren aan die vies mogen worden en gaan!
Deze activiteit is bedoeld voor kinderen van 6-11 jaar. De kosten bedragen € 3,50 per kind. Bij heel slecht weer is er een alternatief programma.
Data in 2020:
29 januari, Thema: Dierensporen zoeken
26 februari, Thema: Hutten bouwen
25 maart, Thema: Schatkist maken
29 april, Thema: Wat leeft er in de poel?
27 mei, Thema: Vleermuizen
24 juni, Thema: Op jacht naar vlinders en insecten
29 juli, Thema: Oertijd
26 augustus, Thema: Modderdag
30 september, Thema: Kleuren van de herfst
28 oktober, Thema: Maak je eigen pompoenspook
25 november, Thema: Botten en botjes
30 december, Thema: Maak je eigen nestkastje.
Tijd: van 15.00 – 17.00 uur.
In de vrije tijd
Op vrije dagen en in vakanties kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd deelnemen aan excursies en workshops. Tijdens deze activiteiten laten de jeugd- en schoolgidsen hen de natuur beleven.
Voorbeelden van excursies:
- Voelen met je voeten, kijken met je handen
- Waterprettoer
- Schatbewaarderstocht
- Op zoek naar beversporen
- Slootjesdag: wat leeft er allemaal in het water?
- Blotevoetentocht
- Met heks Leudalia op onderzoek in het avonturenbos
Voorbeelden van workshops:
- Museum kidsweken: natuurlijk kunst
- Creatief met de natuur
- Maak je eigen pompoenspook
- Workshop appelboor
Op school
De jeugd- en schoolgidsen verzorgen gastlessen op de scholen voor primair en speciaal onderwijs. Onder het motto “de natuur als leslokaal” worden lessen aangeboden, zoals het Kabouterpad voor de kleutergroepen, lessen over de herfst, lente, bijen, bevers, vlinders, uilen en nog veel meer. Kijk voor een volledig overzicht op de pagina “Schoolactiviteiten” van Groen Hart Leudal.
Museumspeurtocht
Deze speurtocht is gericht op kinderen van ongeveer 10 jaar en leidt ze door het hele museum. Eventueel samen met broertjes, zusjes, ouders of grootouders kunnen ze deze speurtocht oplossen.
Bij binnenkomst krijgen de kinderen aan de balie een setje vragen. Deze vragen gaan over de prehistorie, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de nieuwe tijd, heemkunde en de Tweede Wereldoorlog. Door in de verschillende vitrines te zoeken, kunnen ze de antwoorden op de vragen vinden. Aan het einde van de tocht zetten de kinderen alle letters achter elkaar en komt er een woord te voorschijn. Dit woord geven ze door aan één van onze medewerkers. Bij de juiste oplossing krijgen de kinderen een klein prijsje.