Workshop Fermenteren

Fermenteren: gemakkelijk smaakvol en gezond!

Woensdag 1 februari organiseert VELT een workshop ‘Fermenteren’. De workshop wordt gegeven door Veltdocent Rika Verhoef, onderwijskundige, meesterherborist en voedingsadviseur. Aanvang van de workshop is 19.30 uur in de Panoramazaal van Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen. De deelnamekosten bedragen voor Veltleden € 12,50 inclusief koffie/thee, voor niet-leden € 15,00 inclusief koffie/thee.

Aanmelden verplicht via deze link https://forms.office.com/e/BJQpxfzJu9

Lees deze informatie over de Workshop Fermenteren goed door als je mee wilt doen!

Fermenteren doet meer dan je voedsel op een gemakkelijke en duurzame manier langer houdbaar maken. Gefermenteerde groente geeft een andere smaakbeleving dan verse groente en is ook nog eens gezond. Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee je weerstand.

Fermenteren doe je toch alleen in de herfst of in de winter? Nee, echt niet! Je kunt het hele jaar door groente fermenteren en we gaan dan ook aan de slag met wat er in het seizoen voorhanden is.

Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is veel leuker. Je stopt in jouw fermentatie pot wat jij graag eet, je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren.

Je hebt geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes en echt schone glazen (weck)potten en je kunt beginnen.

Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je in voor de workshop.

Je krijgt uitleg over fermenteren en over de verschillende fermentatiemethoden en daarna ga je lekker aan de slag.

Je brengt zelf de groente mee die je wilt fermenteren en de smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn in deze tijd van het jaar alle koolsoorten, pompoenen, knolvenkel, wortelen, bietjes, bloemkool of knolselderij. Kies gewoon wat je lekker vindt van de seizoengroenten. Als aanvulling kun je alle smaakmakers gebruiken die je in huis hebt en die je ook zou gebruik wanneer je die groente klaarmaakt om te eten. Denk aan (verse) kruiden, knoflook, kurkuma, een pepertje, gember, mierikswortel of appel, maar natuurlijk kun je ook gedroogde specerijen gebruiken zoals komijn, koriander, kaneel, kardemom, kruidnagel of anijs. Wel de hele zaden, niet de poedervorm.

Verder breng je een snijplank mee, een scherp mes en misschien een dunschiller, een rasp of een mandoline, een of twee grote kommen om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen weckpotten met rubberring of potten met een twist-off deksel. Eventueel kunnen een keukenschort en latex handschoentjes voor voedselbereiding, van pas komen.

Ik breng niet-geraffineerd en niet-gejodeerd zout mee om te gebruiken, twee keukenweegschalen en twee precisie weegschaaltjes om het zout af te wegen en plastic zakjes om als gewicht te gebruiken. Als je zelf ook een keukenweegschaal mee kunt brengen, is dat heel handig.

Je gaat naar huis met de door jou gefermenteerde producten.

 

Datum

01 feb 2023
Verlopen!

Tijd

19:30 - 21:30

Kosten

€ 12,50 inclusief koffie/thee, voor niet-leden € 15,00 inclusief koffie/thee
Bezoekerscentrum Leudal

Locatie

Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, 6081 NP, Haelen
Categorie

Organisator

Velt Leudal
QR code
Scroll naar boven