Zomernummer “Rondom het Leudal” no.194

Zomernummer “Rondom het Leudal”  no.194 is uit.

 Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2023 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

Het zomernummer 2024 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen. De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Onder de titel “Liever Dumb dan Smart” gaat Jo Wijnen gaat in op de ontwikkeling van de telefoon. Zijn ouders runden een café, waar de mensen kwamen bellen of gewaarschuwd moesten worden, dat iemand gebeld had. Geld werd hiervoor niet gevraagd, zodat zelfs mensen, die al telefoon hadden, van deze “gratis” dienst gebruik maakten. Een verklikker maakte hieraan een einde. Wederom een prachtig nostalgisch verhaal van een geboren verteller.
  • Paul Mols haalt in Roggels dialect herinneringen op aan Harrie Smets, “eine voetballer van de Blenkert” ,die het ondanks zijn geestelijke beperkingen schopte tot het eerste elftal van SV Roggel. Hij bleef zijn leven lang supporter van SV Roggel. Hij overleed in Venray in 2009.
  • In een uitgebreid artikel vertelt Hugo Levels over de bouw van de kazematten tijdens de mobilisatie in Neer in de periode 1938 tot en met 9 mei 1940.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het In dit nummer het Hazenpootje.
  • Mart Graef haalt jeugdherinneringen op aan zijn ouders. Zijn opa moederszijde kwam uit Swalmen en werkte aan de bouw van het sanatorium in Horn. Dorstig van het werken dronk hij bij café Bruisten een biertje, waarbij zijn oog viel op dochter Betje. De rest is geschiedenis. Het hout van de tijdelijke woningen bij de bouw van het sanatorium gebruikte hij bij de bouw van een eigen woning.
  • Phlip Bossenbroek zet Hermien Hendrikx in het zonnetje naar aanleiding van haar koninklijke onderscheiding. Zij zet zich al jaren in voor de aandacht voor en educatie over natuur, milieu en landschap in het Leudal.
  • Carmen Nazarski gaat op bezoek bij enkele leden van de uit de zestiger jaren in Leudal en omgeving zeer bekende beatband “The Teddy Bears” uit Haelen. Zij schopten het zelfs tot een tournee in Engeland.
  • Naar aanleiding van de momentele expositie in het Leudalmuseum heeft Paul Mols een verkort overzicht gemaakt over de geschiedenis van het landgoed Sint Elisabeth van de vroege dertiende eeuw tot heden.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over het historische voorjaar van 2024, dat recordnat was met meer dan 300 mm regen. Mei was recordnat en maart recordwarm! In de weerhistorie over het Leudalgebied duikt hij in extreemnatte meimaanden 1983 en 1984.
  • Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Baexem uit 1960 en 2024.

Het geheel is  met circa 35 foto’s en illustraties ruim verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 19 euro met ingang van 2024 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2023 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”. 

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl , via internet www.rondomhetleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

 

Scroll naar boven