Winternummer “Rondom het Leudal” no.192.

Winternummer “Rondom het Leudal”  no.192 is uit.

Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2023 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

Het winternummer 2023 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

De rustige vooroorlogse Dorpstraat in Haelen (archief Frits van Horne)

 

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Jo Wijnen verhaalt op zijn kenmerkende humoristische wijze over “de kleine sensaties van de dorpstraat”. Vroeger kwamen er vrijwel geen auto’s door zo’n dorp, waardoor andere geluiden des te meer opvielen, zoals paardenhoeven, voortsjokkende bedevaartgangers naar de Roermondse kapel, marskramers, de fietsenmaker op een knallende BSA, een scharenslijp etc.
  • Bert Heijnen bezocht de 88-jarige Tjeu Kockelkoren uit Haelen, die zijn jeugd in een Indisch gevangenenkamp doorbracht en verknocht is aan zijn historische woning in Haelen.
  • Frits van Horne staat in een memoriam stil bij het overlijden van het langjarige redactielid en natuurkenner Gerard Ernst (1949-2023).
  • In een uitgebreid artikel vertelt Hugo Levels over de bouw van de kazematten tijdens de mobilisatie in Neer in de periode 1938 tot en met 9 mei 1940.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het Duizendblad.
  • Phlip Bossenbroek heeft veel reacties gekregen op zijn artikel (Lente 2023) over de naamgeving van planten- en diersoorten en dan met name streek- en dialectnamen.
  • Peter Pijls van de Leyenhof uit Buggenum verhaalt over zijn jeugd in Buggenum, waarbij hij langs de oevers van de Maas fossielen vond. Het maakte van hem een verwoede amateur-archeoloog, die veel leerde van Marinus van Etten uit Buggenum..
  • Carmen Nazarski is op zoek gegaan naar informatie over het eerste Indo-muziekbandje ”The Impressions” uit Roggel, dat eind jaren vijftig/begin jaren zestig furore maakte in Roggel en omgeving.
  • Frits van Horne zoekt informatie over een aantal onbekende foto’s, die vermoedelijk in een van de Leudaldorpen zijn gemaakt.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de herfst van 2023, die dit jaar de op één na natste én de op één na warmste was. In de weerhistorie over het Leudalgebied gaat hij in op de maand november 1939, waarin veel storm, regen en overstromingen plaats vonden.

Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Grathem in 1914 en 2023.

Het geheel is  met circa 35 foto’s en illustraties ruim verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 19 euro met ingang van 2024 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2023 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl , via internet www.rondomhetleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven