Wandelen en het pluizen van uilenballen voor leden van de Ronde Tafel Berkel en Rodenrijs

Op zondag 4 februari kwam een grote groep uit Berkel en Rodenrijs en omgeving voor enkele activiteiten naar het bezoekerscentrum in Haelen.

De groep bestond uit 16 jonge ondernemers* die gedurende het weekend hun partners in de watten wilden leggen. Zij kwamen op vrijdag (en een enkeling op zaterdag) al naar Midden-Limburg.

Zij logeerden op het landgoed Leudal (waar ze meer dan tevreden waren over de groepsaccommodatie). De dames mochten na een leuke avond in de bar van het landgoed (naar verluid) uitslapen tot half negen en exact op dat tijdstip stonden de gebakken eitjes voor hen klaar.

Op zondag was een wandeling gepland in twee groepen, die onder leiding stonden van elk twee Leudalgidsen. De groepen liepen dezelfde route, maar dan elk in een tegengestelde richting.

Het ging in de miezer over hier en daar modderige paden richting de Zelsterbrug en de Leumolen. Er was veel belangstelling voor de verhalen over de bever en de ijsvogel, terwijl ook de verse beversporen veel aandacht trokken van nabij werden bekeken.

De mooi meanderende beken met hoge waterstanden was nieuw voor hen en ook het afwisselende karakter van het Leudal-gebied  werd zeer gewaardeerd. Rust, ruimte, bos en hoogteverschil is voor veel Randstedelingen een verademing en het lijkt wel op een vakantieland.

De vele hoogteverschillen en het modderpad leiden tot enige hilariteit omdat de mooie witte wandelschoenen toch wel enigszins gekleurd raakten. Maar daar werd niet moeilijk over gedaan. De net ontspringende natuur en de omgeving trokken voldoende aandacht.

Bij het gedicht op het Elizabethpad hebben de gasten geprobeerd Limburgs te lezen.

Na anderhalf uur waren beide groepen terug op het bezoekerscentrum waarna het uitpluizen van de uilenballen kon beginnen.

In het centrum hebben we met de hele groep uilenballen uitgeplozen. Een van de gidsen (inmiddels waren ook 3 andere Leudalgidsen aangeschoven) heeft eerst kort iets over uilen en het nut van pluizen van de braakballen verteld; daarna is de groep aan de slag gegaan. Sommige hebben toegekeken, andere waren enthousiast bezig met ontdekken.

Na een kortere afsluiting en het aaien van de bever zijn ze op weg naar huis gegaan. Sommige hebben nog een uilenbal mee naar huis genomen om het met de kinderen nog eens te doen.

* Voor de belangstellenden

De Ronde Tafel Berkel en Rodenrijs bestaat gemiddeld uit 20 leden: mannen tussen de 25 en 40 jaar. Veertigjarigen moeten ‘de tafel’ verlaten. Uit de relatiekring van de zittende tafelaars worden nieuwe leden geworven, zodat elk jaar de groep wordt ‘ververst’ en de organisatie zich blijft vernieuwen.

Elk jaar steunt de Ronde Tafel Berkel en Rodenrijs meerdere maatschappelijke en bij voorkeur lokale goede doelen, door middel van de persoonlijke inzet van de leden en door inzameling van geld met onze evenementen. Dit is één van de belangrijkste taken van de Ronde Tafel. Meer info op: https://www.rt136.nl/

Wat impressies:

 

 

Scroll naar boven