Jacques Rutten uit Helden schreef in 2000 een artikelenreeks voor OOS NAER over het vroegere grensgeschil tussen Neer en Helden/Kessel. De titel was: ‘Neer in opstand’. Dit verhaal heeft Bas Keltjens uit Neer geïnspireerd om er een theatervoorstelling van te maken. Dorpsgenote Eva Custers, die in Tilburg een theateropleiding volgt, schrijver Hugo Luijten en regisseur Johan Korten zorgden er mede voor dat Bas zijn plan ook kon gaan uitvoeren.

Op 23, 24, 25 en 26 juni is het zover. Dan wordt aan de Waije in Neer, op de grens van Neer en Kessel, de openluchtvoorstelling De Zwarte Grens (zie www.dezwartegrens.nl ) opgevoerd.

Voor heemkundevereniging OOS  NAER is dit een prima gelegenheid om een lezing te houden over de historie van het grensgeschil. Deze lezing wordt verzorgd door Har Kuijpers (‘van Leuve’) uit Neer, die al vaker een boeiend verhaal over Neers verleden vertelde. Aan de hand van afbeeldingen en historische kaarten neemt hij U mee naar de jaren kort na 1600, toen de strijd rond ‘De Zwarte Grens’ in alle hevigheid werd uitgevochten.

Vanwege de te verwachte belangstelling moeten geïnteresseerden zich vooraf aanmelden. Dat kan tot woensdag 6 april via info@oosnaer.nl of via gsm 06-40381740. De lezing, net als de theatervoorstelling in ‘plat Naers’, vindt plaats op woensdag 13 april van 19.30 uur tot ca. 21.30 uur in gemeenschapshuis D’n Haammaeker, Hoogstraat 2, in Neer.

Scroll naar boven