Lentenummer “Rondom het Leudal” no.193

Lentenummer “Rondom het Leudal” no.193 is uit.

Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2023 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

Het lentenummer 2024 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen.

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Jo Wijnen gaat in op de rijke maar vrijwel verdwenen taal van het katholicisme. Op zijn kenmerkende en humoristische wijze vertelt hij over de vele gebruiken, voorwerpen, Latijnse citaten en gezangen, feestdagen etc.
  • De overgrootmoeder van Paul Mols overleed in 1918 in Roggel aan de Spaanse griep. Hij beschrijft deze periode (in het Roggels dialect), waarbij in de periode van medio oktober 1918 tot eind november 1918 alleen al in Roggel 41 personen overleden.
  • In een uitgebreid artikel vertelt Hugo Levels over de bouw van de kazematten tijdens de mobilisatie in Neer in de periode 1938 tot en met 9 mei 1940. 
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer de Akkerhoornbloem. 
  • Peter Pijls van de Leyenhof uit Buggenum verhaalt over een dorpsfiguur uit Buggenum, Jootje genaamd, waaraan hij goede herinneringen bewaart.
  • De Servaaskapel in Nunhem is dringend aan renovatie toe. Sef Adams geeft een korte omschrijving van de geschiedenis van de kapel. Foto’s geven een indruk van de huidige mankementen aan die kapel.
  • Lau Driessen kwam op een aparte wijze achter de oorlogsgeschiedenis van zijn oom Wiel Caris uit Nunhem, die als jongeman in het verzet ging, gepakt werd en gedeporteerd naar een kamp in Braunschweig.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de winter van 2023, die zeer zacht, zeer nat en somber was met een extreem hoge grondwaterstand. In de weerhistorie over het Leudalgebied gaat hij in op de wederopbouwwinter van 1946, die ook zeer nat was. Op 1 december 1945 werd de tijdelijke nieuwe spoorbrug bij Buggenum geopend.
  • Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s in het Leudal uit 1960 en 2024.

Het geheel is met circa 50 foto’s en illustraties ruim verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 19 euro met ingang van 2024 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2023 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”. U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl , via internet www.rondomhetleudal.nl, telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

RhL 193 voorpagina

Scroll naar boven