Lentenummer “Rondom het Leudal” no.189 is uit.

Het lentenummer 2023 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2022 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

 Ook Mathieu Schreurs ofwel Sjlok-Tjeu uit Haelen moest hondenbelasting betalen.

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • De nieuwe voorzitter van de Studiegroep Leudal en belastingkundige René Niessen gaat in op de  hondenbelasting, die al in 1851 werd ingevoerd met als doel beperking van de honden in verband met de veiligheid! Sedert kort is deze belasting in de gemeente Leudal afgeschaft
  • Carmen Nazarski haalt jeugdherinneringen op aan het ontstaan van de band Girls Walk By, waartoe naast de bekende Gé Reinders ook enkele Roggelse jongens behoorden. Vorig jaar vond in Roggel een groot reunie-concert plaats.
  • Phlip Bossenbroek gaat in op het ontstaan van plantennamen en dan niet de Latijnse versie maar de Nederlandse en Limburgse (dialect)namen, waarbij het onder meer gaat over Paternosterbollenkruid en Zaadhuttentuutten en nog tientallen andere namen. Hij vraagt de lezer ook om commentaar en aanvullingen.
  • Hugo Levels verhaalt over het Aloyisiusgesticht op de Heibloem, dat tijdens de tweede wereldoorlog door toeval slachtoffer werd van de luchtoorlog. Het werd door de Duitsers gevorderd en daarna ingericht als een zogenaamde NSSK Motorschool.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het het Biggenkruid.
  • In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessante tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het zesde artikel de nieuwe topografische kaarten van 1999, 2009 en 2019 op deskundige wijze beschrijft.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de winter van 2022-2023, die voor het vijfde jaar op rij zachter als normaal was. Hij vergelijkt het winterklimaat over een periode van 35 jaar met de voorafgaande 35 jaar, waardoor de klimaatverandering duidelijk zichtbaar wordt.
  • Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Neer in 1955 en 2023.

Het geheel is  met circa 25 foto’s en illustraties verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2023 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2022 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prenbriefkaarten”.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl , via internet www.rondomhetleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Scroll naar boven