Donderdagochtend, genietend van een heerlijk zonnetje, werden we door de gidsen van Groen Hart Leudal begeleid op een ontdekkingstocht door het Natura2000 gebied in het Leudal. Gestart werd bij café Dennenoord met diverse natuurliefhebbers en natuurgidsen in opleiding. Aan bod kwamen de net ontluikende natuur in haar vele facetten.

Maar ook het ontstaan van het Leudal met haar diep ingesneden meanderende beken werd toegelicht. De deelnemers brachten hun zeer interessante kennis in, variërend van het proeven van daslook, lekker, tot de toenemende verzilting van de Nederlandse wateren als gevolg van de afnemende waterstanden in de Maas en de Rijn. Van elkaar leren blijft uitermate boeiend.

 

 

 

Natuurlijk kwam ook de das aan bod waarbij 1 van de 10 kraamburchten in het Leudal werd bekeken. Bloemen als speenkruid, de vele mooie wit bloeiende bosanemonen, de stekelige witte  sleedoorn en de enkele Pinksterbloem vormen een schitterde omlijsting. En gelukkig konden we ook het Bevergeil even ruiken.

Speenkruid

Veel leuke onderwerpen kwamen in deze boeiende leerzame excursie aan bod en nodigen uit om binnenkort weer aan een excursie deel te nemen. Kijk daarvoor vooral ook in de agenda.

Pinksterbloem

Sleedoorn

Scroll naar boven