Op maandag 28 november a.s. verzorgt Arjen van Prooijen in zaal Oad Thoear, Steegputstraat 2-4 te Thorn, een lezing met als titel ‘’De kunst van de Franse revolutie en  Napoleon”. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn. Niet-leden betalen € 5,00.    

De kunst van de Franse revolutie en Napoleon

Dit verhaal gaat over de periode van het Neoclassicisme (o.a. de Empirestijl) en de romantiek. Uitgangspunt van het verhaal is de situatie in Frankrijk. De Revolutie en de opkomst van Napoleon als consul en keizer vinden zijn weerslag in de kunst en de architectuur. We zullen kijken naar de schilderkunst van de hofschilders van Napoleon, de mode aan zijn hof en de architectuur die hij in Parijs liet verrijzen. Maar eerst is er aandacht voor de kunst van de revolutie zelf. Misschien is het nog mogelijk om de oriëntalistische invloed van de verovering van Egypte door Napoleon te bespreken.

Twee contrasterende visies op de historische gebeurtenis van Napoleon die over de Alpen trekt.

Over de spreker:

Arjen van Prooien vergast als begenadigd spreker en rasverteller zijn publiek op verhalen over kunst. Hij is bevoegd en bekwaam docent kunstgeschiedenis in de eerste graad. Hij geeft les op de academie voor beeldende kunsten en het conservatorium in  Maastricht. Ook geeft hij cursussen en lezingen in kasteel Vaeshartelt in Maastricht.  Daarnaast is Arjen beeldend kunstenaar.

                                                                                                                                      

Scroll naar boven