Expositie “Hoe het kleinste in de natuur groots kan zijn”

Expositie “Hoe het kleinste in de natuur groots kan zijn”

Hoe kun je de waterkwaliteit bepalen in het Leudal?

Binnen het Bezoekerscentrum Leudal wordt meerdere keren per jaar een pakkende expositie georganiseerd. Deze exposities hebben altijd betrekking op de natuur, cultuur, de geschiedenis en zelfs verduurzaming in het Leudal komt aan de orde.

Van 10 maart tot en met 2 juni 2024 verzorgt de Macrofauna en Plankton werkgroep Midden-Limburg deze tentoonstelling. De bezoekers maken kennis met de kleinste diertjes en plantjes uit de natuur.

De werkgroep wil de bezoeker laten ervaren hoe je op een vrij simpele manier, aan de hand van levende diertjes en planten de waterkwaliteit van water in poelen, vennen, beken en ja, ook je eigen vijver kunt bepalen. In deze tentoonstelling is te zien hoe het kleinste in de natuur groots kan zijn. Laat je tijdens de expositie van 10 maart tot en met 2 juni verbazen door de aanwezige macro- en microfauna in het water.

Workshops

Tijdens deze periode zal de werkgroep op drie zondagen een workshop organiseren. Deelnemers worden meegenomen in het monsternemen, observeren door een microscoop en het op naam brengen van de vangst uit het water. De jonge onderzoekers ontvangen een heus certificaat.

Opening met workshop

De opening van de expositie is op zondag 10 maart. Deze dag zullen vrijwilligers van de Macrofauna en Plankton werkgroep om 13.00 uur een workshop geven. De toegang voor deze workshop is tijdens de openingsdag gratis.

De expositie is te bezichtigen van 10 maart t/m 2 juni 2024 gedurende de openingstijden van Bezoekerscentrum Leudal. Entree expositie: € 2,50 voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar gratis.

De Workshops worden gehouden op zondag 24 maart, 21 april en 19 mei. Entree voor de workshop bedraagt dan € 3,00 en voor de jonge onderzoekers is er na afloop een certificaat van deelname. Inschrijven voor de workshop kan bij de balie van Bezoekerscentrum Leudal of via e-mail info@groenhartleudal.nl

 

Macrofauna en Plankton werkgroep Midden-Limburg

Wij zullen ons even voorstellen. De werkgroep bestaat uit een groepje vrijwilligers van Groen Hart Leudal en IVN Roermond die betrokken zijn bij de organisatie van de Nationale Slootjesdag die door IVN elk jaar wordt gehouden in het Leudal.

Het begon allemaal bij de stand van IVN in 2016. Tijdens de open dag kregen we een aantal vragen van deelnemers waar wij geen antwoord op konden geven. Na afloop op het terras bij de Busjop hebben we de dag eens goed geëvalueerd.  Al snel kwamen we op het idee om zelf eens wat dieper in de materie te duiken. Antwoorden te zoeken op vragen als; wat doet dat beestje in het water, hoe haalt die adem? We besloten om maandelijks bij elkaar te komen en gezamenlijk op die vragen een antwoord te vinden.

We namen monsters uit poelen, vennen en ook de beken binnen het Leudalse waren de klos. We probeerde alle levende organismen op naam te brengen en al snel ging er een wereld voor ons open. Hoe meer je leert, hoe beter je begrijpt dat je nog bijna altijd niets weet. Je probeert waarnemingen te begrijpen en verbindingen te leggen. Wanneer je door een loep of microscoop naar de diertjes of het plantenrijk kijkt, raak je al snel onder de indruk van hoe mooi ze zijn. Tegelijkertijd besef je hoe kwetsbaar de natuur kan zijn. De meeste van hen staan aan het begin van een in omvang veel grotere voedselketen. Denk maar eens na wat er zou gebeuren wanneer er geen plankton of insecten meer zouden zijn? Kunnen we dan nog genieten van vogels, kikkers, hagedissen of alle roof- en aaseters die weer leven van hen? Of zouden wij zelf ook niet in de problemen komen wanneer wij zó blijven omgaan met de natuur? Al doende leer je veel over de natuur, de leefomgeving van waterdiertjes, de planten rond en in het water.

Wij zijn nu bijna 8 jaar verder en er is een werkgroep ontstaan van allerlei pluimage. Een inmiddels 10-koppig team vult elkaar aan in bedrijvigheid, kennis, inzicht en de lol die we beleven wanneer we uitstapjes maken en langs het water lopen naar een plek om te bemonsteren. Want gezelligheid staat voorop. Elke eerste dinsdagavond van de maand komen we samen in de Panoramazaal van het Bezoekerscentrum te Haelen. Hier bekijken we “de vangst” die we ’s ochtens in een sloot, plas, poel of beek zijn gaan halen. Ieder van ons steekt op haar of zijn eigen wijze de tijd in het op naam brengen van de vangst. Ons motto is: alles mag, niets moet!

Een jaar geleden is door de organisatie van het Bezoekerscentrum Leudal aan de Macrofauna en Plankton werkgroep Midden-Limburg gevraagd om ook een expositie te organiseren. Hieraan gaven we  met veel plezier gehoor. We hopen dat u geniet van deze expositie.

Datum

10 mrt 2024 - 02 jun 2024
Verlopen!

Tijd

12:00

Kosten

€ 2,50, kinderen tot 12 jaar en donateurs Studiegroep Leudal gratis
Bezoekerscentrum Leudal

Locatie

Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, 6081 NP, Haelen
Categorie

Organisator

Studiegroep Leudal
QR code
Scroll naar boven