Verslag wandeling met familie Moonen op zondag 7 – 4 – 2024

Wandeling met een beetje cultuur en veel natuur

Vandaag zijn we op pad gegaan met een groep van 15 personen van familie Moonen, ze wilden graag een leuke uitdagende wandeling met veel oog voor de natuur.

Allereerst was het geweldig wandelweer, droog en een lente zonnetje, we hadden met de groep afgesproken dat we zouden vertrekken vanaf Servaas in Nunhem dus daar was om 09.15 uur iedereen present en konden we op pad.

We zijn langs de Servaaskapel omhoog gelopen en hebben kort de geschiedenis van de kapel verteld en iets over de jaarlijkse processie en het daarbij aangelegde bloementapijt. Daarna verder het bos in, onderweg heeft Mia van alles verteld over bloemen, planten zoals Hondsdraf, Bos anemoontjes, Dalkruid en Lelietjes der dale die overal weelderig bloeiden.

Een stukje voor de Litsberg zijn we rechtsaf geslagen en over de Baileybrug richting de Groaveberg gelopen, hier hebben we de geschiedenis van de Groaveberg verteld en uitgelegd dat het door meegevoerd zand lijkt alsof het water in de beken in het Leudal zo troebel is.

We zijn toen richting Zelsterbeek gelopen en hebben een en ander verteld over de mooie beekdalen en over de naaldbomen in het Leudal, verschil tussen Den en Spar en waarom dier hier zoveel voorkomen.

Verder lopend kwamen we langs een nieuw aangelegd loofbos waar Mia uitgelegd heeft dat men de natuur flink onderschat heeft en de naaldbomen toch weer de overhand krijgen omdat ze nou eenmaal sneller groeien. In dit stuk bos stond ook de zoete kers flink in bloei wat een mooi gezicht gaf.

Via een klein stukje Lange pad zijn we naar de Koebrug gelopen, daar verteld waarom deze zo heet en toen is de Bever uitgebreid aan bod geweest. We zijn even een klein stukje van onze geplande route afgeweken omdat er gevraagd werd naar de ijsvogel dus ook deze is uitgebreid besproken bij de zandwal waar ze nesten graven en bouwen.

Weer op pad zijn met een kleine afkorting richting Leumolen gelopen omdat we een klein beetje in tijdnood kwamen vanwege een gere3serveerde lunch bij de Busjop door de groep.

Bij de Leumolen aangekomen hier wat over de geschiedenis verteld, de vistrap en het beeld in de gevel. We gingen verder langs de Leumolen terug richting Litsberg en hebben het laatste stuk van de route beneden langs de Leubeek gelopen wat wel een beetje uitdaging gaf vanwege omgevallen bomen en ingezakte oevers maar men had gevraagd om een beetje een uitdagende wandeling dus dit was mooi meegenomen. Aangekomen bij de Litsberg hebben we verteld dat Mia en ik hier als kind al  kwamen en dat het pad boven langs misschien wel 10 a 15 meter opgeschoven is in 50 jaar, ook hebben we laten zien dat bomen waarvan de grond wegzakt toch alle moeite doen om in de bergwand vast te blijven zitten met wortels die terug de bergwand in groeien.

Hierna weer terug naar Servaas waar iedereen aangaf een mooie wandeling gehad te hebben en er ook nog wat van opgestoken had. Wij werden bedankt met een leuk aardigheidje en de familie was op keurig op tijd bij hun geplande lunch.

Helmbloem
Dalkruid
Zoete kers

Mia en Jos

Scroll naar boven