We hopen steeds dat het met iedereen goed gaat, gezondheid blijft toch het belangrijkste. Binnen de huidige corona regels is het niet mogelijk om bijeenkomsten te organiseren. Omdat we totaal geen zicht hebben op hoe het er over een paar maanden uitziet, hebben we nog geen programma voor volgend jaar gemaakt. Toch hebben we allesbehalve stilgezeten.
Voortgang in de Velttuin
Het Bezoekerscentrum heeft een mooi bord laten maken waarop de mededeling dat onze Samentuin in aanleg is. Er wordt bijna wekelijks, door een vast aantal leden, in de Velttuin gewerkt om de vakkenverdeling voor teeltwisseling binnen de hoogteverschillen te maken. De vakken worden met acacia palen, die door Staatsbosbeheer zijn aangeleverd, afgezet. Dat betekent dat er veel handmatig grond verplaatst moet worden, palen op maat gezaagd moeten worden, diepe geulen gegraven worden om de palen te zetten, en dat alle wortels en onkruid handmatig verwijderd worden.
Het panorama uitzicht:
In samenwerking met een aantal partners van het bezoekerscentrum en leden van Velt zijn een aantal bomen in de wei gerooid, zodat het panorama uitzicht weer hersteld is.
Composthopen
Omdat Rika en Ben Verhoef een cursus compost- en bodemleven voor ons gaan organiseren, hebben wij hen gevraagd om advies hoe we de composthopen in onze tuin gaan opzetten. Zij zullen ook een wegwijzer met instructies hiervoor maken die we in de Velttuin kunnen plaatsen. We gaan de composthopen maken met de palen die Staatsbosbeheer heeft aangeleverd.
Duurzaamheid
Het is ons gelukt om alle materialen, zowel in de Velttuin aanwezig als de palen die Staatsbosbeheer over had, te hergebruiken. Er is geen grond aangevoerd en geen grond afgevoerd. Wel heeft de gemeente houtsnippers aangevoerd. Mathieu Schroen is zo vriendelijk en behulpzaam om koemest en compost aan te leveren.
Tuinbank
Els Joosten gaat zorgen dat er een bank in de Velttuin komt ter herinnering aan haar man Jacques. Jacques Joosten, in 2011 verongelukt, is jaren lid geweest van Velt en een fanatieke onderzoeker van alles op het gebied van de biologische geteelde aardappel en de biologische moestuin in het geheel.
Hoe zien we de tuin in de toekomst
We gaan ervan uit dat de tuin in het voorjaar klaar is om in gebruik genomen te worden.
De eerste bio zaden zijn besteld. We gaan de leden begin komend jaar bij het teelplan betrekken door te vragen of zij zaad en planten willen doneren. Ook hopen we nog wat meer vrijwilligers aan te trekken. We willen de tuin graag op een feestelijke manier openen, maar dat zal afhangen van hoe alles rondom het coronavirus verloopt.
Velt Leudal vindt het belangrijk om leden, vrijwilligers en bezoekers samen te brengen om kennis uit te wisselen en uit te dragen naar de samenleving rond het thema ecologisch leven, tuinieren en koken. Dit doen we middels lezingen, oogstfeesten, zaden- en plantenruildagen, en met deze nieuwe moestuin. Met deze moestuin die we gaan beheren volgens het vruchtwisselingsthema laten we zien hoe het anders kan dan de traditionele landbouw.
Onze hartelijke dank en de beste wensen!
Wij willen bij deze iedereen, partners, vrijwilligers, bestuur, waarmee we op welke wijze dan ook, hebben overlegd of de handen uit de mouwen hebben gestoken, hartelijk bedanken voor de professionaliteit, bevlogenheid en betrokken samenwerking. We wensen allen, ondanks de vele beperkingen die deze tijd met zich meebrengt, gezellige en warme feestdagen en vooral een inspirerend en gezond 2021!