Op zaterdag 16 september tussen 11:30 en 12:00 uur bezoekt FAKKELESTAFETTE WEERT e.o. het Monument van Verdraagzaamheid bij het Bezoekerscentrum Leudal.
Iedereen is uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen!
De Fakkelestafette Weert e.o. organiseert jaarlijks de herdenking van de bevrijding van Weert. Weert werd bevrijd op 22 september 1944 door het Engelse Suffolkregiment. Deze herdenking vindt elk jaar plaats op de derde zaterdag van september. Atleten van AV WEERT brengen het bevrijdingsvuur naar de monumenten in de regio.
FAKKELLOOP
Het bevrijdingsvuur wordt opgehaald in de Sint Martinuskerk, in de Rumolduskapel worden drie fakkels met dat vuur ontstoken en 3 groepen atleten gaan dan op weg naar drie verschillende richtingen.
Route 1 gaat via Nederweert-Eind naar Leudal (Heythuysen) en via Ospel weer terug naar Weert.
MONUMENTEN
Onderweg staat men stil bij 25 monumenten. Monumenten die zijn opgericht voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat kan zijn voor een vliegtuigbemanning die neergestort is, dat kan een oorlogskerkhof zijn, soms gaat het over burgerslachtoffers, soms staat er een monument op een plek waar hard gevochten is en waar veel soldaten hun leven lieten. En er zijn monumenten waar men stil staat bij het werk van verzetsgroepen van de gewone bevolking. Elk monument heeft zijn eigen verhaal!
HERDENKING
Bij elk monument vindt een herdenking plaats. Leden van het “Comit” Oud Mariniers- en Wapenbroeders vormen een erehaag naast het monument. Atleten stellen zich in V-vorm op voor het monument. Schoolkinderen krijgen een plek vanwaar zij de activiteiten goed kunnen volgen.
JEUGD
Het is een streven van de Fakkelestafette om jeugd bij het herdenken te betrekken. Op die manier wil men “als het ware het vuur doorgeven” aan de volgende generatie. Kinderen van groep 7 en/of 8 van de basisscholen worden middels een project aan het denken gezet over thema’s zoals Vrede, Vrijheid, Verdraagzaamheid, Normen en Waarden.
Meer informatie op www.fakkelestafette-weert.nl