Workshop fermenteren

Fermenteren: gemakkelijk, smaakvol en gezond!

Workshop Fermenteren op maandag 8 augustus om 19.30 uur

Fermenteren doet meer dan je voedsel op een gemakkelijke en duurzame manier langer houdbaar maken. Gefermenteerde groente geeft een andere smaakbeleving dan verse groente en is ook nog eens gezond. Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee je weerstand.

Workshop fermenterenFermenteren doe je toch alleen in de herfst of in de winter? Nee, echt niet! Je kunt het hele jaar door groente fermenteren en we gaan dan ook aan de slag met wat er in het seizoen voorhanden is.

Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is veel leuker. Je stopt in jouw fermentatiepot wat jij graag eet, je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren.

Je hebt geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes en echt schone glazen (weck)potten en je kunt beginnen.  Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je in voor de workshop. Je krijgt uitleg over fermenteren en over de verschillende fermentatiemethoden en daarna ga je lekker aan de slag.

Lees onderstaande informatie goed door, zodat je weet wat je zelf mee moet nemen.

Je brengt zelf de groente mee die je wilt fermenteren en de smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn alle koolsoorten, boontjes, courgettes, venkel, wortelen, bietjes, bloemkool of kleine tomaatjes, maar ook peren, appels en pompoenen kunnen prima gefermenteerd worden. Kies gewoon wat je lekker vindt van de seizoensgroenten. Als aanvulling kun je alle smaakmakers gebruiken die je in huis hebt. Denk aan (verse) kruiden, knoflook, een pepertje, gember of mierikswortel, maar natuurlijk kun je ook gedroogde specerijen gebruiken.

Verder breng je een snijplank mee, een scherp mes en misschien een dunschiller, een rasp of een mandoline, een of twee grote kommen om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen weckpotten met rubberring of potten met een twist-off deksel. Eventueel kunnen een keukenschort en latex handschoentjes voor voedselbereiding, van pas komen.

Ik breng niet-geraffineerd en niet-gejodeerd zout mee om te gebruiken, twee keukenweegschalen en twee precisie weegschaaltjes om het zout af te wegen en plastic zakjes om als gewicht te gebruiken. Als je zelf ook een keukenweegschaal mee kunt brengen, is dat heel handig. Je gaat naar huis met jouw gefermenteerde producten.

Velt-docent Rika Verhoef, onderwijskundige, meesterherborist en voedingsadviseur

Locatie: Panoramazaal Bezoekerscentrum te Haelen, inloop vanaf 19.15 uur.

Voor Veltleden € 12,50 inclusief koffie/thee.

Voor niet-leden € 15,00 inclusief koffie/thee.

Aanmelden: bij secretaris Hannie Jeurissen, via de mail hanniejeurissen@hotmail.com of telefonisch 0475-592526.

 

Datum

08 aug 2022
Verlopen!

Tijd

19:30 - 21:30

Kosten

Voor Veltleden € 12,50 inclusief koffie/thee. Voor niet-leden € 15,00 inclusief koffie/thee.
Bezoekerscentrum Leudal

Locatie

Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, 6081 NP, Haelen
Categorie

Organisator

Velt Leudal
QR code
Scroll naar top